Darmowa wysyłka na terenie Polski dla zamówień już od 149 PLN

Mydło, syndet a może szampon w kostce – jak je rozpoznać?

Zdarzyło Ci się kiedyś natrafić na półce sklepowej na “tradycyjne mydło”, które w domu okazało się syndetem? Słyszymy od Was sygnały, że do takich sytuacji często dochodzi. I to nie tylko w przypadku mydeł przeznaczonych do mycia brody, lecz mydeł i syndetów w ogóle. Niezależnie od ich przeznaczenia. Czemu dochodzi do takich sytuacji? Tego nie wiemy. Wiemy jednak jak uchronić się przed taką pomyłką podczas zakupów. Po przeczytaniu tego wpisu dowiesz się  jak odróżnić syndet, kostkę myjącą i szampon w kostce od tradycyjnego rzemieślniczego mydła. Dzięki temu już nigdy nie popełnisz błędu i nie przyniesiesz do domu kolejnego syndetu, jeśli zależało Ci na zakupie tradycyjnego mydła. I na odwrót.

Tradycyjne mydło czy syndet?

Tym razem nie odpowiemy Ci  na pytanie który z tych produktów będzie dla Ciebie lepszy: mydło do brody czy szampon do brody w kostce. To temat na dłuższą dyskusję. Jednak przekażemy Ci informację, które umożliwią Ci odpowiednio zakwalifikować produkt myjący niezależnie od nadanej mu nazwy. Dzięki temu świadomie będziesz mógł zakupić odpowiedni produkt.

Szampon w kostce, kostka myjąca i syndet to ten sam typ produktu myjącego. Te nazwy można stosować zamiennie.  Tradycyjne mydła to zupełnie inny produkt, choć z syndetami mają kilka wspólnych cech. Możesz je spotkać pod nazwą mydło, mydło rzemieślnicze, mydło w kostce, mydło naturalne, mydło sodowo-potasowe, mydło sodowe etc.

Wszystkie te kosmetyki to oczywiście produkty myjące. Kostki myjące z tradycyjnym mydłem łączy także podobny kolor i kształt. Wszystkie występują w formie kostki o konsystencji stałej.

Jednak na tym podobieństwa się kończą. Ich technologia produkcji i użyte surowce są skrajnie różne.

Syndet, kostka myjąca i szampon w kostce

Syndety, czyli inaczej kostki myjące czy szampony w kostce  to mieszanina substancji myjących, nie zawierająca mydła. Chociaż, aby trudnić nam zadanie, zdarzają się syndety zmieszane z mydłem. Syndety z reguły posiadają niższe pH niż rzemieślnicze mydło, jednak nie jest to regułą. Wszystko zależy od formuły produktu.

W zależności od użytych detergentów i surowców aktywnych mogą mieć działanie łagodne, średnie lub mocne. Im mocniej syndet się pieni, tym jest większe prawdopodobieństwo że jego formuła oparta jest o silniejsze detergenty.

Syndety oparte o detergenty anionowe takie jak Sodium Laureth Sulfate (SLES) czy Sodium Coco Sulfate (SCS) w wysokich stężeniach mogą działać wysuszająco na skórę. W przypadku mycia brody lepiej sprawdzają się łagodniejsze surfaktanty amfoteryczne.  Jednak te częściej stosowane są w produktach typu szampon do brody, w formie płynnej, niż w kostkach myjących ze względów technologicznych. Dlatego w przypadku brody częściej sprawdzają się płynne szampony do brody oparte o łagodne detergenty niż szampony w kostce.

Syndety to ogromna grupa produktów, która znacząco może różnić się między sobą składem, a przez co działaniem. W sklepach odnajdziesz wiele produktów które nazwane są jako mydło do rąk, ciała czy brody, które w rzeczywistości są syndetami.

Tradycyjne rzemieślnicze mydło

Mydło to produkt, który powstaje w reakcji zmydlania, czyli połączenia tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych z zasadą np. wodorotlenkiem sodu lub potasu. W rzemieślniczych mydłach najczęściej wylicza się taką ilość wodorotlenku w stosunku do ługu, aby część olei nie zmydliła się, dzięki czemu pozostawimy ich walory pielęgnujące. Podczas procesu zmydlania powstają bezpośrednio sole odpowiednich kwasów tłuszczowych, które zostały użyte do produkcji. Do użytku pielęgnacyjnego możemy rozróżnić mydła potasowe – maziste i miękkie oraz mydła sodowe , które są zdecydowanie twardsze. Nasze mydła do brody inspirowane piwem i rumem to mydła potasowo-sodowe. Łączą w sobie cechy obu tych mydeł.

Za jakość piany w mydle odpowiadają niektóre oleje. Kiedy jedne wpływają na zwiększenie piany lub jej kremową konsystencję, inne mogą zadziałać wręcz odwrotnie. Choć będą pielęgnować skórę to mogą negatywnie wpływać na pianę. Na przykład olej rycynowy znacząco poprawia jakość piany w mydle, olej kokosowy również wpływa na nią pozytywnie jednak zastosowany w wysokim stężeniu zbyt intensywnie myje i wysusza skórę, a olej lniany czy oliwa z oliwek choć działają fantastycznie na skórę mogą zmniejszać pienistość mydła.

Zarówno mydła mocno pieniące się, jak i te delikatnie pieniące, mogą być łagodne dla skóry. Czy mydło będzie ją przesuszać czy też nie nie zależy od jakości piany, a od użytych olei oraz frakcji olejów niezmydlonych i pH mydła. Jeśli mydło będzie zawierało zbyt wysoki procent olejów oczyszczających skórę, jak olej kokosowy w stężeniu powyżej 20%, oraz będzie posiadał niższe przetłuszczenie i wyższe pH tym mydło będzie intensywniej czyszczące oraz mocniej wysuszające.

Dlatego mydła gospodarcze mogą być w 100% mydłem kokosowym, natomiast w mydłach pielęgnacyjnych stosuje się go w stężeniu poniżej 20%, pozostawiając również wyższą frakcję olejów niezmydlonych. Warto również pamiętać, że pH mydła będzie ZAWSZE zasadowe. Nawet jeśli dodamy do niego niewielką ilość witaminy  C czy innych kwasów. Inaczej mydło nie byłoby mydłem. Mydła, które posiadają pH w okolicy 8 będą łagodniejsze niż mydła o pH 10.

Jak rozpoznać mydło od syndetów i kostek myjących?

Jak już wiesz czasami zdarzają się sytuacje, że kosmetyk który sprzedawany jest jako mydło może okazać się syndetem. Jeśli zależy Ci na zakupie tradycyjnego mydła musisz uzbroić się w cierpliwość i nauczyć się nieco czytania składów produktu. Każdy kosmetyk musi posiadać etykietę z pełnym składem, a nie tylko wymienionymi najbardziej korzystnie marketingowo surowcami. I ta etykieta będzie dla Ciebie pomocna.

Weź mydło w dłoń i sprawdź czy w jego składzie odnajdziesz wodorotlenek sodu (Sodium Hydroxide) lub potasu (Potassium Hydroxide) oraz oleje roślinne lub zwierzęce. Jednak to nie jedyna forma zapisu inci. Możesz w nim od razu odnaleźć zmydlone oleje tworzące mydlaną bazę i dodatkowe oleje pielęgnacyjne, które nie uległy zmydleniu.

W takim wypadku czystą oliwę z oliwek  najprawdopodobniej odnajdziesz pod postacią Olea Europaea (Olive) Oil, a olej kokosowy Cocos Nucifera (Coconut) Oil, natomiast w formie zmydlonej wodorotlenkiem sodu to odpowiednio: Sodium Olivate i Sodium Cocoate, a wodorotlenkiem potasu: Potassium Olivate i Potassium Cocoate. Inne zmydlone oleje będą miały analogiczne, do podanych w przykładzie nazwy. Przy tej formie zapisu nie odnajdziesz już czystego wodorotlenku sodu i potasu, gdyż jest on zapisany jako odpowiednie sole kwasów tłuszczowych.

Co jeszcze możesz odnaleźć w tradycyjnym mydle? Oczywiście glicerynę oraz substancje aktywne jak węgiel czy aloes.

Jak rozpoznać szampon w kostce od mydła?

Jeśli zamiast tego w Twoim produkcie odnajdziesz różnego rodzaju detergenty, które nie są zmydlonymi olejami, najprawdopodobniej masz do czynienia z syndetem czy też inaczej kostką myjącą. Natomiast jeśli w składzie odnajdziesz zarówno detergenty np. Sodium Coco Sulfate i zmydlone oleje, masz do czynienia z syndetem z domieszką mydła.

Zarówno w składzie czystego syndetu lub mydła jak i tego z domieszką mydła w ich składzie możesz odnaleźć pojedyncze oleje czy substancje aktywne.  Jednak w rozróżnieniu czy produkt jest tradycyjnym mydłem czy syndetem decydują surowce odpowiedzialne za efekt mycia. W przypadku mydeł tradycyjnych będą to tylko zmydlone oleje.

Po przeczytaniu tego tekstu bez problemu rozpoznasz z jakim produktem masz do czynienia niezależnie od nazwy nadanej mu przez producenta.

 

 

Polecane produkty

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.