olej migdałowy, arganowy, olej jojoba, olej makadamia, olej abisyński, olej baobab

​Najlepsze oleje dla brody​​

​​​Nasze olejki

​Odrobina teorii
o olejkach

Witamina E

+

Witajcie na stronie dla najbadziej oddanych Brodaczy!


​To właśnie tutaj dowiecie się jakie oleje są najlepsze dla waszej brody i dlaczego tak jest.
lektura ta jest raczej z typu tych naukowych, zatem jeśli to was nie zraża i jesteście żądni informacji to zapraszamy dalej!

Olej jojoba
​Olej Jojoba

Simmondsia Chinensis Seed Oil

​​To tak naprawdę płynny wosk, dla ułatwienia nazywany olejem.W odróżnieniu od typowych olei roślinnych olej jojoba charakteryzuje się zupełnie odmiennym składem kwasów tłuszczowych oraz specyficznymi właściwościami. Olej ten zawiera skwalen, nasycone i nienasycone alkohole, kwasy tłuszczowe (palmitynian cetylu), kwas mirystynowy, fitosterole, witaminę E i F.
  1. 1
    Skwalen
    Zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry, miękkość, elastyczność. chroni przed parowaniem wody z wnętrza skóry. Dodatkowo wykazuje działanie ochronne przed inwazją bakterii, utrwala zapachy oraz zwiększa transport składników aktywnych w głąb skóry.
  2. 2
    Palmitynian cetylu
    Wytwarza warstwę ochronną umożliwiającą zachowanie nawilżenia w skórze i włosach. zmiękcza, wygładza, kondycjonuje skórę.
  3. 3
    Fitosterole
    Przyśpieszają gojenie i regenerację.
​Własciwości

Skóra

Broda


Odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza włosy. Chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Zapobiega łamliwości. Dodaje brodzie blasku, wydobywając jej naturalny kolor. Dokładnie wmasowany w skórę pod brodą, wnika w cebulki włosa, rozpuszczając utwardzoną warstwę sebum w okolicach włosów, dzięki czemu działa przeciwłupieżowo, łagodząco.

Reguluje produkcję sebum, czyli łóju wydzielanego przez ludzką skórę. W przypadku skóry suchej – zastępuje niedobór sebum, w przypadku cery tłustej – hamuje jego produkcję. Zapewnia odpowiednie nawilżenie skóry, poprawiając jej elastyczność. Wykazuje działanie antybakteryjne i bakteriostatyczne. Łagodzi stany zapalne.

Dodatkowe atuty.

Niska komedogenność. Zbliżony do składu ludzkiego sebum. Penetruje głębokie warstwy naskórka. Zastosowany jako dodatek przedłuża trwałość innych olejów.  Jest dobrym nośnikiem perfum, przedłuża ich zapach oraz utrwala go.

Olej arganowy zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym kwasów linolowy i oleinowy, zawiera wysoki poziom naturalnej witaminy E i prawie 100 innych związków czynnych takich jak przeciwzapalne trójterpeny, gojące i regenerujące fitosterole, karotenoidy, inne związki antyoksydacyjne.

Olej arganowy
Olej arganowy

Argania Spinosa Seed Oil

  1. 1
    Kwas linolowy
    Wykazuje efekt przeciwzapalny i wspomaga leczenie trądziku pospolitego.
  2. 2
    Trójterpeny
    posiadają działanie przeciwzapalne.
  3. 2
    Fitosterole
    Przyśpieszają gojenie i regenerację.
  4. 3
    Karotenoidy
    Spowalniają procesy starzenia.

1

2

3

4

​Własciwości

Skóra

Broda

Olej stymuluje odnowę komórkową, doskonale ją regenerując, a także posiada właściwości przeciwzapalne. wykazuje działanie odkażające. Nadaje się do pielęgnacji cery z oznakami starzenia, ponieważ ujędrnia i wygładza skórę, przeciwdziała procesom fotostarzenia.

Chroni brodę przed promieniami słonecznymi i wiatrem. Doskonale ją odżywia dzięki bogactwu substancji aktywnych, wzmacnia i nawilża najbardziej zniszczone włosy.

Dodatkowe atuty

Niekomadogenny, niezwykle silne właściwości antyoksydacyjne.  Doskonale pochłania promieniowanie ultrafioletowe, działa fotoprotekcyjne. niweluje skutki nadmiernej ekspozycji na UV.

​​Olej ze słodkich migdałów zawiera kwas oleinowy, linolowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy oraz witaminy: A, B, D i E.
Olej ze słodkich migdałów
Olej ze słodkich migdałów

Prunus Amygdalus Dulcis

  1. 1
    kwas oleinowy
    Wzmacnia efekt wchłaniania substancji biologicznie aktywnych przez skórę.
  2. 2
    Kwas palmitynowy
    Ma właściwości okluzyjne tworząc na powierzchni skóry mikroskopijny film zapobiegający utracie wody.
  3. 3
    Kwas stearynowy
    Kwas ten jest dobrze absorbowany przez skórę i zapewnia jej właściwości nawilżające oraz zmiękczające naskórek.
​Własciwości

Skóra

Broda

Olejek ten jest bardzo dobrym emolientem, co sprawia, że doskonałe wygładza i zmiękcza skórę. Ma bardzo wysokie zdolności nawilżania skóry. Niweluje uczucie swędzenia i pieczenia w przypadku bardzo suchej skóry. Uspokaja podrażnioną, wrażliwą skórę.

Uelastycznia i nawilża włosy brody,  natłuszcza je oraz wygładza, zapobiegając nadmiernemu puszeniu i wysuszeniu.

Dodatkowe atuty.

Niska komedogenność, szybkie wchłanianie, nie pozostawia tłustej warstwy. Bardzo delikatny.

Olej makadamia
​Olej makadamia

Macadamia ternifolia Seed Oil

Olej makadamia głównie składa się z kwasów tłuszczowych, w tym z jednonasyconego kwasu  oleopalmitynowego, który jest składnikiem ludzkiej skóry. Zawiera również kwas oleinowy, jest bogaty w witaminy A, B, E, zawiera spore ilości magnezu, wapnia, fosforu i selenu.

  1. 1
    Kwas oleinowy
    Wzmacnia efekt wchłaniania substancji biologicznie aktywnych przez skórę.
  2. 2
    Kwas oleopalmitynowy
    Powoduje, że olejek jest niezwykle silnie absorbowany przez skórę.

1

2

​Własciwości

Skóra

Broda

Wyjątkowo szybko wchłania się w skórę i jest przez nią dobrze tolerowany. Chroni skórę przed zniszczeniem, zmiękcza i regeneruje ją, zapobiega utracie wilgoci, a także pochłania promieniowanie ultrafioletowe, niweluje skutki nadmiernej ekspozycji na UV, takie jak fotostarzenie skóry.

Doskonale radzi sobie z suchymi, kruchymi i łamliwymi włosami na brodzie, odpowiednio je nawilżając. Dzieje się tak ponieważ olej ten delikatnie okrywa mieszki włosa i skórę twarzy przez co zatrzymuje w nich wilgoć, a także chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym.

Dodatkowe atuty

Niska komedogenność. Doskonale pochłania promieniowanie ultrafioletowego, właściwości fotoprotekcyjne. niweluje skutki nadmiernej ekspozycji na UV.

Olej abisyński
​Olej abisuński

Crambe Abyssinica Seed Oil

Olej abisyński głównie składa się z  długołańcuchowego nienasyconego kwasu erukowego, który determinuje jego właściwości. zawiera również kwas oleinowy i linolowy.

  1. 1
    Kwas erukowy
    Nie penetruje w głąb skóry, jednak świetnie nadaje się do pielęgnacji wierzchniej warstwy skóry i włosów, tworząc delikatny, ochronny filtr.
  2. 2
    Kwas oleinowy
    Wzmacnia efekt wchłaniania substancji biologicznie aktywnych przez skórę.
  3. 3
    Kwas linolowy
    Wykazuje efekt przeciwzapalny i wspomaga leczenie trądziku pospolitego.
​Własciwości

Skóra

Broda

Olej jest bardzo dobrze przyswajalny przez skórę, doskonalei długotrwale ją nawilża. Dodatkowo zmiękcza ją  oraz intensywnie wygładza, a efekt ten utrzymuje się wyjątkowo długo, w porównaniu do innych olei. Olejek jest ultralekki, łatwo się rozprowadza i nie pozostawia tłustej warstwy na skórze.

Jest naturalnym i zdrowym zamiennikiem silikonów, które przez swoje negatywne działanie są rzadko wykorzystywane w produktach do brody. Użycie naturalnego zamiennika powoduje, że możemy cieszyć się korzyściami jakie dają silikony, bez ich szkodliwego działania. Olejek zabezpiecza końcówki włosów brody, przez co zmniejsza jej łamliwość, co w efekcie pozwala rzadziej podcinać brodę, a także powoduje, że broda przestaje się wykruszać. Dzięki temu łatwiej będzie nam zapuścić długą brodę. Dodatkowo olejek ten znacząco ułatwia rozczesywanie zwłaszcza mokrej i splątanej brody. Zapewnia  zdrowy blask, miękkość, ochronę.

Dodatkowe atuty.

Naturalny zamiennik dla silikonów i olejów mineralnych. Olej szybko się wchłania, doskonale penetruje naskórek. Zapewnia doskonały poślizg i niską lepkość. Polepsza konsystencję produktu.

Olej z nasion baobabu jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy A,D,E i F, a    także kwasy tłuszczowy: oleinowy, linolowy, palmitynowy, stearynowy, linolenowy.

Olej z baobabu
​Olej z nasion baobabu

Adansonia Digitata Seed Oil

  1. 1
    Kwas oleinowy
    Wzmacnia efekt wchłaniania substancji biologicznie aktywnych przez skórę.
  2. 2
    Kwas linolowy
    Wykazuje efekt przeciwzapalny i wspomaga leczenie trądziku pospolitego.
  3. 3
    witaminy A i E
    Wykazują działania łagodzące oraz przyspieszają gojenie i leczenie ran, co jest niezwykle pomocne przy walce z trądzikiem.
  4. 4
    Witamina D
    większość osób cierpi na niedobór witaminy D, więc warto dostarczać ją do organizmu pod różnymi postaciami.

1

2

3

4

​Własciwości

Skóra

Broda

Koi, regeneruje i chroni skórę zniszczoną, starzejącą się, ze stanami zapalnymi. Stymuluje odnowę komórkową, wykazuje właściwości przeciwzapalne i wspomagające leczenie trądziku pospolitego. Chroni skórę w skrajnych warunkach atmosferycznych.

Doskonale nawilża przesuszoną brodę. Idealnie nada się dla osób lubiących poddawać ją zabiegom stylizującym, jak i dla takich, które nie dają brodzie samodzielnie wyschnąć, lecz podsuszają ją suszarką. Zabezpieczają brodę przed działaniem wiatru, silnego mrozu, a także przed promieniami słonecznymi. Niezbędny na wakacje, ochroni brodę przed słoną, morską wodą lub chlorowaną w basenie.

Dodatkowe atuty

Olej ten bardzo szybko się wchłania. Jest bardzo stabilny, odporny na jełczenie. Pomaga w walce z egzemą, łuszczycą, trądzikiem.

Witamina E
Witamina E

Tocopherol

Gotowe kosmetyki często są układami nietrwałymi, które w trakcie przechowywania mogą ulec licznym przemianom powodującym pogorszenie ich jakości. Dotyczy to w szczególności procesów utleniania. Utleniony produkt nie tylko traci cenne właściwości, lecz może nawet podrażnić skórę. Stąd w naszych olejkach stosujemy NATURALNY i wyjątkowo skuteczny przeciwutleniacz – witaminę E. Doskonale chroni fazę tłuszczową preparatu kosmetycznego, chroniąc przed czynnikami  takimi jak światło, wysoka temperatura, tlen z powietrza, wolne rodniki.

​Własciwości

Skóra

Broda

Zapobiega powstawaniu przebarwień i pomaga w walce z już powstałymi, leczy trądzik dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu, wykasuje właściwości fotoochronne.

Przenika do wnętrza włosa chroniąc go przed wysoką temperaturą, przesuszeniem i łamaniem, wykazuje silne działanie regenerujące.


Zalety witaminy E jako naturalnego konserwantu:

•         całkowita nieszkodliwość dla zdrowia,
•         brak oddziaływania na cechy organoleptyczne utrwalanego preparatu, takie jak: zapach i wygląd,
•         wysoka stabilność termiczna oraz odporność na działanie czynników fizycznych i chemicznych,
•         opóźnia proces jełczenia olejów
•         chroni kosmetyk przed zniszczeniem!
•          pozytywnie oddziałuje na skórę i włosy

W tym miejscu chcieliśmy pogratulować wszystkim, którym udało się przebrnąć przez ów poważną lekutrę. Teraz już wiecie dlaczego nasze olejki są właśnie najlepsze!